KOSTEUSMITTAUS

KOSTEUS-MITTAUS

Sertifioidut kosteusmittaukset Pirkanmaan alueella

Miksi kosteutta mitataan?

Rakenteiden kosteusmittaus voidaan tehdä useista eri syistä. Yhteistä niille on se, että liiallinen kosteus on rakenteille haitallista ja saattaa aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

Muutamia esimerkkejä kosteusmittaustarpeista:

Tyypillinen rakennusvaiheen kosteusmittaus on pinnoitettavuusmittaus. Sen tarkoitus on selvittää, voidaanko joku rakenne käsitellä tiiviillä pinnoitteella ilman, että rakenteissa oleva kosteus aiheuttaa jatkossa ongelmia. Tyypillisin esimerkki on valetun betonilattian porareikä- tai koepalamittaus.

Rakennuksiin voidaan tehdä myös ennakoivia mittauksia rakennuksen elinkaaren aikana. Taloyhtiöt voivat esimerkiksi teettää koko taloyhtiön kattavia asuntojen pesuhuonetilojen seurantamittauksia. Näiden mittausten tarkoitus on selvittää taloyhtiön pesuhuoneiden tilanne laajemmin, ja estää ajoissa mahdollisten piilovaurioiden aiheuttamat laajemmat vahingot. Nämä mittaukset tehdään tyypillisesti pintakosteudenosoittimella rakenteita rikkomatta.

Kosteusmittaus

Kosteusmittaus. Asiantuntija suorittaa porareikämittausta ja päättelee onko kyseessä kosteusvaurio.

Kosteusmittaus. Kosteusmittausta tehdessä pintamateriaaleja voidaan joutua rikkomaan.

Kosteusmittauksia tehdään usein suunnittelun tueksi mittavampien remonttien hankesuunnitteluvaiheessa. Rakenteiden kosteudella voi olla merkittävä vaikutus muun muassa putkiremontin toteutusperiaatteeseen. Kysymys kuuluu ovatko pesuhuoneen rakenteet siinä kunnossa, että samassa yhteydessä olisi järkevää uusia myös pinnoitteet, kun käyttövesiputketkin uusitaan? Myös nämä mittaukset tehdään usein pintakosteudenosoittimella, mutta tarvittaessa pintakosteushavainnot voidaan varmistaa porareikämittauksen avulla.

Vesivahinkojen kartoituksessa kosteusmittauksilla selvitetään vuotovesien levinneisyys rakenteissa, ja määritellään vesivahingon purkurajat. Mittauksia tehdään joko pintamittauksina, mutta esimerkiksi eristetilojen kastuneiden puurakenteiden kosteutta mitataan painoprosenttikosteusmittauksena puupiikkimittarin avulla.

Pidempiaikaisten kosteusvaurioiden selvittämiseen käytetään kaikkia eri mittausmuotoja tilanteen ja rakenteen mukaan, mutta pelkästään kosteutta mittaamalla vaurion syytä tai olemassaoloa ei useinkaan saada selville.

Olosuhdemittauksissa mitataan ilman lämpötilaa ja kosteussisältöä. Olosuhteita voidaan seurata esimerkiksi  pidempiaikaisen tutkimuksen osana, tai vaikkapa vesivahingon kuivauksen aikana, jotta varmistetaan, onko tilan ilmankosteus oikea tehokkaalle kuivaamiselle.

Pesuhuoneen lattiakaivon tukkeutuminen

Kerrostalon kolmannen kerroksen asukas herää pesuhuoneensa lattialta vesilammikosta. Suihkusta valuu vesi. Takana on baari-ilta, muistikuvat loppuillasta ehkä hataria.

Herättyään asukas sammuttaa suihkun ja poistuu pesuhuoneesta. Tällöin hän huomaa, että myös muu asunto lainehtii veden vallassa. Samaan aikaan soi ovikello. Porrashuoneen puolella, vesilammikossa seisoo alakerran naapuri.

”Tulin vain katsomaan, mitä on sattunut, kun meidän asuntoomme tulee vettä seinien ja katon rajasta”, naapuri virkkoo silminnähden hätääntyneenä.

Kun vahinko myöhemmin kartoitettiin, todettiin että vettä oli joutunut kolmeen asuntoon. Jälleen kustannukset nousivat kymmeniin tuhansiin euroihin. Tämä vahinkotyyppi on yllättävänkin yleinen, Jari Karjalainen toteaa.

Kylpyhuoneen kosteusmittaus

JARIN VINKKI:

 “Baari-iltojen jälkeen kannattaa yrittää pysyä pois suihkusta, jos on taipumusta sinne väsähtää. Myös kaivossa olevat hiukset ja lika voivat muodostaa riskin kaivon tukkeutumiselle. Lattiakaivot kannattaa puhdistaa säännöllisesti.”