VESIVAHINKOTYÖT

Jälkivahinkotorjunta ja vesivahinkotyöt Pirkanmaan alueella

Mitä jälkivahinkotorjunta tarkoittaa?


JVT-työ, eli jälkivahinkojen torjunta tarkoittaa tilanteen ottamista haltuun, kun vesivahinko on jo tapahtunut. Vuotava putki on korjattava viipymättä, irtovedet poistettava pinnoilta ja tarvittaessa asennetta ensivaiheen JVT-kuivaus. Sen jälkeen kartoitetaan vahingon laajuus. Vahinko voi olla suurempi, kuin mitä aistinvaraisesti voidaan havaita.  Samalla määritellään mahdollisimman tarkasti se, mitä tarvitsee purkaa. Purkutyön jälkeen kuivataan rakenteet joita ei voida, tai ei ole järkevää purkaa. Meiltä saat vesivahinkotyöt ja  jälkivahinkotorjuntapalvelut ympäri vuorokauden.

Havaitse vesivahinko tai piilevä kosteusvaurio

Iso osa vuodoista on helposti havaittavissa. Vettä havaitaan lattialla, tai sitä tippuu katosta. On kuitenkin mahdollista, että vuotovahinko tapahtuu piilossa. Siksi on hyvä tarkkailla seuraavia asioita ja kutsua tarvittaessa asiantuntija paikalle jos:

  • Keittiössä lattiapinnoite, kuten laminaatti tai parketti alkaa turvota saumoista, tai tummentua vesipisteen tai astianpesukoneen edustalla. Tämä voi olla merkki piilossa tapahtuvasta vuodosta, joka voi ohjautua lattianpinnoitteen alle ilman että irtovettä havaitaan missään
  • Keittiön kaapistossa, keittiössä tai missä tahansa muuallakin asunnossa on havaittavissa maakellarimainen, kostea tuoksu.
  • Asunnon kattoon ilmaantuu kellertävä jälki, tai tasoite tai maali alkaa irrota alustastaan. Tämä voi olla merkki vesikaton vuotamisesta, tai yläpohjassa piilossa tapahtuvasta vuodosta.
  • Lattian tai seinän pinnoitteeseen tulee muutoksia, vaikkapa ulkoseinän seinustalle.
  • Lattiakaivo, tai muu viemäri vetää huonosti.
  • Vedenkulutus lisääntyy ilman merkittävää käyttötottumuksien muutosta.
Vesivahinkotyöt. Asiantuntija mittaa kosteutta porareikämittauksena.

Asiantuntija suorittaa porareikämittausta ja päättelee lukemista kosteusvaurion laajuuden.

Vesivahinkotyöt ja jälkivahinkotorjunta pitävät sisällään muun muassa rakenteiden kuivausta.

Rakennekuivaimia jäätyneen kattokaivon aiheuttamassa saneerauskohteessa. 

Muutokset ovat merkkejä, joihin kannattaa aina suhtautua vakavasti. Pidempiaikaiset vauriot voivat aiheuttaa tilojen käyttäjille myös terveydellisiä haittoja tai oireita.

Pidempiaikaisia vaurioita rakenteisiin voivat aiheuttaa ainakin seuraavat tekijät:

  • Rakenteiden höyrynsulkujen ilmavuodot saattavat tiivistää sisäilman kosteutta rakenteen sisälle kohdassa, jossa rakenteen lämpötila on tarpeeksi alhainen.
  • Riskirakenteet kuten valesokkelit ovat yleisiä varsinkin 60-80 lukujen taloissa. Valesokkelin tunnistaa helposti siitä, että ulko-ovien alareuna ulottuu reilusti (20-40 cm) perusmuurin yläreunaa alemmas.

  • Riskirakenteena voidaan Suomen oloissa pitää myös sisäänpäin kallistettua tasakattoa. Laiminlyöty huolto ja kattokaivon tukkeutuminen voi aiheuttaa laajankin vesivahingon. Eri aikakausilla on olemassa paljon muitakin ajalleen tyypillisiä riskirakenteita. Näistä  saat tietoa olemalla yhteydessä asiantuntijaan.

Kattokaivon jäätyminen aiheutti laajan vesivahingon

Runsaslumisena talvena luhtitaloyhtiön kattokaivo jäätyi. Loivasti sisäänpäin kallistuvalla tasakatolla oli runsaasti läpivientejä, kuten ilmanvaihtoputkia ja viemäreiden tuuletusputkia. Kyseisten putkien juuret pysyvät katolla jonkin verran lämpöisinä talvellakin ja sulattavat lunta ympäriltään.

Kattokaivon jäädyttyä lumivaipan ja katon väliin kertyi vettä ja kun lumimassa painoi vesipatjaa läpivientien liitoskohtiin, osa niistä alkoi vuotaa.

Tätä kautta vesi oli päässyt yläpohjan sisään, josta se oli levinnyt kolmeen eri asuntoon, Jari Karjalainen kertoo. Vahinko aiheutti kalliit purku-, kuivaus- ja korjaustoimet. Talon katolle pystytettiin suuri sääsuojateltta ja vesikattoa jouduttiin avaamaan laajalta alueelta.

Myös asuntoihin jouduttiin tekemään mittavia remontteja. Tällaisten vahinkojen kustannukset nousevat usein todella suuriksi. Vesivahinko olisi voitu mahdollisesti välttää, jos katon tilannetta olisi tarkkailtu aktiivisesti.

JARIN VINKKI:

Tasakatoilla on tärkeää huolehtia, että kattokaivot pysyvät auki roskista ja jäästä, ja seurata katon kuntoa muiltakin osin säännöllisin väliajoin.”